Nekad i sad

O kulturi danas i kulturnom naslijeđu

Name:
Location: Sarajevo, Bosnia & Herzegovina

Tuesday, November 23, 2004

Miss Irby (Adeline Pauline Irby)

Pitam se koliko stanovnika današnjeg Sarajeva, koji prolaze kroz ulicu Mis Irby, zna zašto ili po kome je ta ulica dobila ime?
Miss Irby, zaboravljeni autor i dobrotvor zaslužuje da se o njoj napiše nekoliko riječi.

Miss Irby

Adeline Pauline Irby rođena je u Engleskoj 1833. godine, gdje je i završila školovanje. Putujući Evropom sa svojom prijateljicom Georgenom Muir Mackenzie stigla je do Praga, gdje su im Česi predložili da proputuju i kroz zemlje na Balkanu, koje su u to vrijeme još bile pod turskom upravom. One to i učine i po povratku u London objave 1866. godine knjigu Travels in the Slavonic provinces of Turkey-in-Europe (Putovanje po slavenskim zemljama Turske u Evropi). Ilustracije za ovu knjigu uradio je F. Kanitz, a predgovor je napisao čuveni engleski političar Gladstone.
(Online knjižara Abebooks nudi danas original ove knjige po cijeni od 800 dolara!) Knjigu je 1868. preveo na srpski Čedo Mijatović.
U drugom izdanju knjige na engleskom jeziku, objavljenom 1877. godine, nalaze se i tri poglavlja koja se odnose na Bosnu i Hercegovinu.
Miss Irby i Miss Mackenzie stigle su po drugi put u Sarajevo 1866. Odmah po dolasku Miss Irby je počela vršiti pripreme za osnivanje jednog zavoda, u kojem bi se školovao ženski podmladak. Zavod je i osnovana 1869. godine i o njemu je Miss Irby održala referat na Međunarodnom pedagoškom kongresu u New Yorku 1892. godine.U početku rada Miss Irby je imala velikih neprilika. Ovoj školi su se suprotstavljali i pravoslavci i katolici. (Miss Irby je bila protestant.)Do Ustanka 1875. godine Zavod se već afirmirao kao dobra osnovna škola. U školu su se u početku upisivala ženska djeca iz uglednijih srpskih porodica, no kasnije se škola sve više okreće najsiromašnije stanovništvu.
Od 1875. do 1878. godine Miss Irby se bavi humanitarnim radom i pomaže srpskom stanovništvu koje je izbjeglo iz Bosne u Slavoniju i Dalmaciju.
Po povratku u Sarajevo, od 1879. godine, pa do svoje smrti 1911. godine posvećuje se školovanju ženske djece iz siromašnih porodica. Podignuta je i nova zgrada Zavoda – mislim da se nalazila negdje u blizini današnje Radićeve ulice – a škola je vremenom prerasla u srednju – učiteljsku školu.
Miss Irby umrla je u septembru 1911. godine, a time je prestao i rad njenog Zavoda. Zahvalne Sarajlije nazvale su jednu ulicu po njoj, a naziv te ulice ostao je nepromijenjen, iako su se od njene smrti do danas promijenile mnoge vlasti.
Na kraju treba napomenuti da je Josip Lešić napisao knjigu Anđeli milosrda: miss Paulina Irby. ("Veselin Masleša", Sarajevo, 1990.)
Kakva slučajnost! U povodu zatvaranja Mađunarodnog sajma knjiga Interliber današnje Oslobođenje piše između ostalog:"Pokazalo se da postoji izvanredan interes hrvatske javnosti za izdanja iz BiH, posebno za izdanja koja svjedose o kulturnoj bastini i naslijedju BiH, medju kojima su izdanja Sarajevo Publishing, ANU BiH, Orijentalnog instituta i Instituta za istoriju... “, kazao nam je Ibrahim Spahic, direktor Poslovne zajednice izdavaca i knjizara BiH.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home